Verslag dag acht

Alleen wakker geworden, diep geslapen. Nog steeds wondje aan voet en vinger. licht bewolkt.

I, P, J en I ontmoet, vier uitgesproken machtige mannen.

Gisteren een licht begin van de dag. I. (begin 30) kwam Karaoke zingen. De afgelopen dagen een aantal jongens ontmoet die zich geen raad wisten met liefde en intimiteit. Het was fijn om nu iemand te treffen die helemaal ok was met zijn liefdes- en seksleven. Zijn vriend woonde in het buitenland, de dating App was voor de snelle seks tussendoor. Het had veel goede ontmoetingen opgeleverd. Afspreken deed I. vaak eerst in een kroegje, ook voor de snelle hook up moest je toch eerst een band voelen, volgens I. Karaoke zingen op bed was geweldig. Tainted love uit volle borst, ik was vergeten hoe je daar van kunt genieten.

Een groter verschil met de volgende gast had ik me niet kunnen voorstellen. P. was een man in de zestig, die die ochtend was afgewezen door een jongen van 23. Via de chat praatte P. openhartig over het moment die ochtend dat ze samen in pijama in bed lagen en hij de borst van de jongen beroerde. Verschrikt sprong de jongen uit bed. Met weinig woorden verliet hij die ochtend het huis. Nu wilde P. het vooral even laten rusten. De onmogelijke intimiteit bleek een thema in P.’s leven, hij viel op jongens die jonger waren dan hijzelf. Alleen in China had de App uitkomst geboden. Daar had hij een geweldige avond beleefd met een jongen die hij uit eten had genomen en de nacht had doorgebracht. Voor de rest was de huid van P. wat onberoerd. P. was een bekend persoon met aanzien in zijn vakgebied. Macht erotiseert, zo zei hij zelf. Vrouwen stonden er dan ook regelmatig voor zijn deur. Maar juist die bekendheid maakte het ook onmogelijk om ongegeneerd dit soort Apps te gebruiken. Het toont je ‘behoeftig”, en dat is een groot taboe. Hij zou zich kwetsbaar voelen als vakgenoten hem aantroffen in zo’n context. Moest denken aan het aftreden van Onno Hoes. We accepteren homoseksualiteit en seks tussen mensen van verschillende leeftijden. Een groot deel van de Nederlandse homo’s gebruikt de App. Maar als je wordt ontmaskerd als gebruiker breekt een schandaal los. De gedachte dat we ons voor de buitenwereld toch zichtbaar moeten houden aan de heteronormatieve normen, een vrijere omgang met seks mag wel worden vermoed, maar niet worden ontdekt. Als P.  toch eens het knopje van zijn App indrukte en een jongen aansprak die hij zag zitten, dan voelde hij dat hij niet voldeed aan de gestelde norm. De 30 tot 40 jarigen draaiden vooral cirkels om elkaar heen. De kroeg was nauwelijks een optie, ook vanwege P.’s bekendheid. Het was een verhaal dat me raakte, maar klonk allesbehalve bitter. P. leek me een opgewekte uiterst intelligente man. Ik vond het een eer zijn haren te mogen wassen onder de douche.

In de vroege avond kwam J. langs. We voerden een openhartig gesprek over seks, en dat ging J. prima af, zoals zo’n beetje alles J. bijzonder goed afging, J was een self made man, die ondanks zijn ziektes krachtig in het leven stond. Vroeger leefde J. om bekeken te worden, hij verdiende “bakken met geld” en organiseerde wekelijks een feest voor 40 man. Hij verzorgde in het levensonderhoud van zijn jonge vriendje. Na het ontdekken van zijn ziekte waren de zaken veranderd. Hij verbrak zijn relatie, nam ontslag en verhuisde naar een kleine gemeente. Hij had nu drie vrienden. Seks was ook iets waarin hij zich krachtig voelde, hij ging veel naar party’s of organiseerde die bij hem thuis, via de App. Dat lukte prima. Hij was altijd in control. Wat hij nog zou willen veranderen is dat hij voortaan een vast groepje mannen zou hebben. Nu wisselde dat nog wel eens en dat leverde niet altijd de juiste energie op. Aan een leven met 1 man had J. geen behoefte meer. Het duurde een maaltijd salade voordat J. een andere kant liet zien. Kwetsbaarheid was de olifant in de kamer waar niet over werd gesproken. Als iemand zich bekommerde over J’s ziekte, of voor hem wilde koken, interpreteerde hij dat als medelijden. Van de zorgende hand raakte hij in paniek. Gesprek kwam op drugs dat de kwetsbaarheid uit het wereldje had gehaald.  J. maakte zich zorgen over gedrogeerde jongens van 18 die zich op feestjes door tientallen mannen lieten nemen zonder condoom.  De drugs maakten de jongens unbeatable en zorgeloos met alle “gevolgen van dien”.

Die avond kwam de dertig jaar jongere versie van J. langs, I. Hij kwam schuifelen, iets wat I. (20 jaar) nooit eerder had gedaan. Ook I. had het over kwetsbaarheid als de grote No-go. Na een leven in verschillende weeshuizen leek I. lange tijd in de overleef-modus te hebben gestaan. Nu wilde hij zijn pet niet afzetten. Op de middelbare school toonde hij zich vooral niet gay. Op de App. sprak hij nooit iemand aan, hij vond dat hij aangesproken zou moeten worden, het werk lag bij de ander. De komende 6 jaar wilde hij zich richten op zijn studie en de grote ambitie die hij had. Liefde zou daarbij alleen maar in de weg staan, dus die zocht hij niet. “Liefde is iets waar alleen maar twee mensen beter van worden, terwijl als hij zijn professionele droom zou kunnen voortzetten, zoveel meer mensen een gelukkig leven zouden hebben.” In het schuifelen toonde I. zich juist heel kwetsbaar en liefdevol. We namen er de tijd voor. Het kwam gevaarlijk dichtbij. Al had ik het me nog zo voorgenomen om niet te doen, een kleine zoen kon niet worden voorkomen.

Met J. had ik teveel wijn gedronken, het stond het chatten in de weg. Ik neem me voor vandaag minder te drinken.

Share

Comments are disabled